Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Sipati u odgovarajuću posudu brašno, puter, švapski sir, prašak za pecivo i malo soli te ručno umijesiti tijesto. Pripremljeno tijesto uviti u foliju i ostaviti da odstoji u frižideru 30 minuta.
2. Luk isjeći na kolutove, slaninu na rezance, kačkavalj izrendati na krupno rende a bjelanca odvojiti od žumanjaka.
3. Na malo ulja propržiti slaninu, dodati mladi luk, te dinstati oko 5 minuta, ocijediti od masnoće i ostaviti da se prohladi.
4. Žumanjke umutiti s pavlakom i švapskim sirom pa dodati kačkavalj i ohlađenu, prodinstanu slaninu sa lukom. Bjelanca posebno umutiti u čvrst snijeg pa polako sjediniti s prethodno pripremljenom masom, promiješati te začiniti po ukusu.
5. Tijesto izvaditi iz frižidera, pa oklagijom istanjiti na debljinu od 3 mm. Okruglu tepsiju nauljiti, posuti brašnom a dno i stranice prekriti istanjenim tijestom. Tijesto na dnu izbosti viljuškom, pa odstraniti tijesto koje prelazi stranice tepsije.
6. Tijesto u tepsiji posuti prezlom, pa sipati pripremljenu masu. Kolač peći u rerni na 180 °C 40 minuta, dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana