Malina torta

by | 24 Augusta, 2013

malina-torta

Sastojci:

Za kore:

  • 8 jaja
  • 200 g šećera
  • 200 g brašna
  • 100 g mljevenih oraha

Za fil:

  • 400 g malina
  • 0,5 l jogurta
  • 1 kesica želatina
  • 200 g šečera
  • 2 kesice vanil šećera

Za dekoraciju:

  • 1 kesica šlaga
  • 50 g malina
  • 150 g sjeckanih oraha

Priprema:

Kore:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti žumanjke, šećer, orahe i brašno, te dodati čvrsto ulupana bjelanca i polako promiješati varjačom.
2. Okrugao kalup za tortu prekriti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni na 180 °C 40 minuta.
3. Pečenu koru izvaditi iz kalupa, pa poprečno presjeći na pola kako bi se dobile dvije kore.

Fil:

1. U malo hladnog jogurta razmutiti želatin, a ostatak jogurta staviti da prokuha.
2. Ključali jogurt skinuti s ringle, te sjediniti s razmućenim želatinom i ostaviti da se prohladi.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti maline, šećer i vanil šećer, te dodati filu od jogurta pa promiješati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru staviti na tacnu za služenje, premazati je filom i prekriti drugom korom.
2. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i premazati gornju koru i bočne stranice torte.
3. Na bočne stranice torte utisnuti sjeckane orahe, a tortu posuti malinama.

Izvor: Dobra hrana