Lešnik torta

by | 25 Augusta, 2013

Minina-tortalesnik-torta

Za koru:

15 belanaca
12 kašika šećera
6 kašika brašna
1,5 kesica praška za pecivo
90 g rendane crne čokolade
150 g mljevenog pečenog lešnika

Fil I:

15 žumanaca
150 g šećera
200 g crne čokolade
250 g margarina
1 krem šlag sa ukusom čokolade
200 g mljevenih pečenih lešnika

Fil II:

6 kesica šlaga
150 g sjeckanog pečenog lešnika
100 g rendane bijele čokolade

Za dekoraciju:

100 g čokolade za kuvanje
0,5 dl slatke pavlake

Priprema:

Kore:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 belanaca u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati 4 kašike šećera i ostaviti da se šećer otopi.

2. Zatim dodati 2 kašike brašna, 1/2 praška za pecivo, 30 g rendane čokolade, 50 g mljevenog pečenog lešnika i polako promiješati.

3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Fil I:

1. Sjediniti žumanca sa šećerom i na pari uz neprestano miješanje otopiti šećer.

2. Zatim dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano miješanje je otopiti. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.

3. U ohlađenu smjesu dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.

4. Krem šlag od čokolade pripremiti prema uputstvu sa kesice i dodati u pripremljeni fil. Na kraju dodati mljevene lešnike i dobro promiješati.

Fil II:

1. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice.

2. Dodati u njega rendanu bijelu čokoladu, sjeckane pečene lešnike i polako promiješati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom fila I, zatim nanijeti polovinu fila II i preklopiti drugom korom.

2. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.

3. Čokoladu za kuvanje sjediniti sa slatkom pavlakom i otopiti na pari. Potom je preliti preko torte i dekorisati po želji.

Savet plus: Za pripremu ove torte odaberite bijelu čokoladu za kuvanje a ne mlječnu.

Izvor: Dobra hrana