Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Za koru:
15 belanaca
12 kašika šećera
6 kašika brašna
1,5 kesica praška za pecivo
90 g rendane crne čokolade
150 g mljevenog pečenog lešnika
Fil I:
15 žumanaca
150 g šećera
200 g crne čokolade
250 g margarina
1 krem šlag sa ukusom čokolade
200 g mljevenih pečenih lešnika
Fil II:
6 kesica šlaga
150 g sjeckanog pečenog lešnika
100 g rendane bijele čokolade
Za dekoraciju:
100 g čokolade za kuvanje
0,5 dl slatke pavlake
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 belanaca u čvrst snijeg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati 4 kašike šećera i ostaviti da se šećer otopi.
2. Zatim dodati 2 kašike brašna, 1/2 praška za pecivo, 30 g rendane čokolade, 50 g mljevenog pečenog lešnika i polako promiješati.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil I:
1. Sjediniti žumanca sa šećerom i na pari uz neprestano miješanje otopiti šećer.
2. Zatim dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano miješanje je otopiti. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađenu smjesu dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
4. Krem šlag od čokolade pripremiti prema uputstvu sa kesice i dodati u pripremljeni fil. Na kraju dodati mljevene lešnike i dobro promiješati.
Fil II:
1. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice.
2. Dodati u njega rendanu bijelu čokoladu, sjeckane pečene lešnike i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati polovinom fila I, zatim nanijeti polovinu fila II i preklopiti drugom korom.
2. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.
3. Čokoladu za kuvanje sjediniti sa slatkom pavlakom i otopiti na pari. Potom je preliti preko torte i dekorisati po želji.
Savet plus: Za pripremu ove torte odaberite bijelu čokoladu za kuvanje a ne mlječnu.
Izvor: Dobra hrana