Krem juha od kelerabe

by | 26 Augusta, 2013

keleraba

Sastojci:

  • 2 kg govedine od buta
  • 4 kg keleraba
  • 500 g graška
  • 1 kg crnog luka
  • 200 g brašna
  • 3 dl ulja
  • 4 dl pavlaka
  • 6 žumanaca
  • 2 veze peršuna
  • 6 kocki za juhu
  • C začin, biber

Sastojci:

1. Junetinu i oljuštenu kelerabu isjeći na kocke, a luk i peršun sitno isjeckati.
2. U šerpi od 15 litara na ulju propržiti crni luk da porumeni, dodati junetinu i dinstati uz povremeno doljevanje vode dok ne omekša.
3. U manju šerpu sipati 6 litara vode, dodati kocke za supu i kuhati dok juha ne proključa. U vrelu juhu dodati kelerabu i kuhati je dok ne smekša. Kelerabu procijediti, te 2/3 izmiksati i vratiti u juhu, a 1/3 ostaviti u komadu.
4. Miksanu kelarabu razmućenu u juhi i ostatak kockica kelerabe sjediniti sa dinstanom junetinom, dodati grašak, sipati još 6 litara vode te ostaviti da proključa.
5. Pripremljenu juhu kuhati dok svi sastojci ne smekšaju. Pred kraj kuhanja, umiješati hladnu zapršku i začiniti po ukusu.
6. Posebno umućena žumanca i pavlaku umiješati u kuhanu juhu i posuti je seckanim peršunom.

Izvor: Dobra hrana