Čokoladni kolač

by | 27 Augusta, 2013

Cokoladni snit

Sastojci:

Za koru:

  • 120 g maslaca
  • 2 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 4 reda čokolade
  • 200 g mljevenih oraha
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • 2 dl mlijeka
  • 8 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo

Za fil:

  • 1/2 l mlijeka
  • 1 kesica pudinga od vanilije
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 130 g maslaca
  • 100 g čokolade
  • 2 kašike ulja
  • 2 kesice šlaga

Priprema:

Kora:

1. U zdjeli penasto umutiti jaja, maslac i šećer, te dodati istopljenu čokoladu, orahe, oraščić i mlijeko.
2. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo i dodati u pripremljenu smjesu.
3. Pleh prekriti papirom pa sipati smjesu za koru i peći u zagrijanoj pećnici 30 minuta na 200 °C.
4. Pečenu koru ohladiti i prerezati po dužini na pola kako bi se dobile dvije jednake kriške.

Fil:

1. Puding skhvati u pola litre mlijeka prema uputstvu sa kesice i ostaviti da se ohladi.
2. Posebno umutiti maslac sa šećerom u prahu, vanil-šećerom i umešati u ohlađen puding.
3. Prvu koru premazati pripremljenom kremom, prekriti drugom korom, a na nju nanijeti umućeni šlag i oblikovati ga u polukrug. Pripremljenu šnitu staviti u zamrzivač da se stvrdne.
4. Čokoladu otopiti sa malo ulja i preliti preko ohlađene šnite.

Izvor: Dobra hrana