Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za fil:
Priprema:
1. U zdjeli umutiti sir, ulje i jaje pa dodati brašno, malo soli i prašak za pecivo te ručno umijesiti tijesto i ostaviti da odstoji 30 minuta u hladnjaku.
2. Brokolu očistiti, podijeliti na manje cvjetove pa blanširati u ključaloj vodi 5 minuta. Rajčicu oprati, a pečurke procijediti.
3. Odstojalo tijesto razvući oklagijom na debljinu od 3 mm. Okruglu tepsiju (prečnika 26 cm) nauljiti, posuti brašnom, pa dno i obložiti tijestom.
4. Posebno umutiti jaja, žumance i pavlaku pa dodati mozzarellu isjeckanu na kockice, cherry rajčicu, brokolu, origano i pečurke te začiniti po ukusu.
5. U tepsiju obloženu tijestom sipati pripremljenu smjesu i staviti da se peče u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 45 minuta.
Izvor: Dobra hrana