![](https://www.ljepotaizdravlje.ba/wp-content/uploads/2020/07/gaspaco-paradajz-recept-Getty-600x470.jpg)
Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Za tijesto:
Za nadjev:
Priprema:
Tijesto:
1. U odgovarajućoj djeli sjediniti brašno i sol, te dodati ulje, malo vode i kvasac, pa ručno mijesiti dok se ne dobije elastično tijesto.
2. Od umješenog tijesta oblikovati 4 jufke, prekriti ih platnenom krpom i ostaviti da odstoje 60 minuta.
3. Svaku jufku premijesiti, te tijesto razvući oklagijom na debljinu od 5 mm kako bi se dobila 4 kruga prečnika 25-30 cm.
Nadjev:
1. Kačkavalj izribati na krupno, gljive izrezati na listove, a masline na kolutove.
Završni postupak:
1. Svaki krug od tijesta premazati kečapom i posuti mješavinom bosiljka i origana.
2. Polovinu premazanog tijesta prekriti šnitama praške šunke, posuti gljivama, maslinama i polovinom kačkavalja, te preklopiti, a ivice dobro pritisnuti.
3. Pripremljene piroške poslagati u nauljen pleh i peći u pećnici dok ne porumene. Zatim ih izvaditi, premazati pavlakom i posuti ostatkom kačkavalja.
Izvor: Dobra hrana