“Must have” namirnice za jesen: Hrana koju treba da uvrstite u jelovnik

by | 9 Septembra, 2013

Temperature su sve niže, ali izbor proizvoda koji su nam na raspolaganju sve je veći. Te su namirnice u ovo doba godine dostupne u vrtu, trgovinama, na pijacama… Donosimo vam spisak hrane koju treba da uvrstite u jesenji meni.

jabuka

Jabuke

Jabuke se preporučuju kako u prirodnom, tako i u nekom od kulinarskih oblika, na primjer u kolaču, kompotu ili pekmezu. Obavezno jedite i koru jabuke jer sadrži vrlo zdrave flavonoide. Ovo je voće puno antioksidanasa te sadrži četiri grama dijetalnih vlakana po porciji. Sezona im je od avgusta do decembra.

Prokule

Dobro pripremljene prokule imaju božanski okus. Same po sebi imaju blag, pomalo gorkast okus, ali određeni umak okus će im itekako poboljšati. Zdrave su jer pola šoljice prokulica sadrži više vitamina K od predviđene dnevne doze. Dobar su izvor folne kiseline i gvožđa. Sezona im je od septembra do marta.

Peršun

Iako ovo povrće može sličiti mrkvi, peršun je svjetlije boje i slađeg okusa. Dodajte ga u jela s pirinčem i krompirom ili korijen propasirajte te stavite u supu i umak. Peršun je bogat kalijum i dobar je izvor vlakana. Sezona mu je od oktobra do aprila.

Kruške

Sladak i sočan okus čini ovo voće neodoljivim. U raznim receptima mogu pridonijeti ​​nevjerovatnom okusu. Probajte ih peći ili poširati. Dobar su izvor vitamina C i sadrže četiri grama vlakana po porciji. Sezona im je od avgusta do februara.

Karfiol

Idealan je kao zimski prilog. Odličan je kad ga napravite na pari, ali isto ga tako možete izmiksati i dobiti finu teksturu poput pire-krompira. Isto tako, možete ga staviti u supu. Karfiol štiti od raka, snižava holesterol i izvrstan je izvor vitamina C. Sezona muje od septembra do juna.

Bundeva

Sladak okus i vlažna tekstura čine je idealnom za pite, kolače, pa čak i puding! Bogata je kalijumom i vlaknima i dobar je izvor vitamina B. Sezona joj je od oktobra do februara.

Nar

Ovo kiselkasto voće prepuno je antioksidansa. Sok je dobra baza za marinade, a sjemenke se mogu dodati salatama kako bi pojačale okus. Istraživanje provedeno na UCLA pokazalo je da narov sok ima viši nivo antioksidansa od crnog vina. Dobar je izvor vitamina C i folne kiseline. Sezona mu je od septembra do decembra.

Datulje

Ova bliskoistočna delicija je slatko voće i izvrstan dodatak varivima i desertima. Osim toga, možete ih puniti vrhnjem ili bademima. Imaju nizak udio masnoća, dobar su izvor vlakana i kalijuma. Sezona im je od septembra do decembra.

Kivi

Daće tropski okus jelu. Odličan je pomiješan s jagodama, dinjom ili narandžom, a može se kombinovati i s ananasom. Sadrži više vitamina C od narandže i dobar je izvor kalijuma. Sezona mu je od septembra do marta.

Grejp

Oštar okus grejp čini drugačijim od ostalog citrusnog voća. Dodajte ga miješanom zelenom povrću, kombinujte s avokadom i škampima ili uživajte u čaši svježe iscijeđenog soka bogatog antioksidansima. Iznimno je bogat vitaminom C i dobar izvor likopena. Sadrži pektin, koji se pokazao kao dobar u snižavanju holesterola. Sezona mu je od septembra do aprila.

Mandarine

Mali i slatki plodovi pravo su osvježenje u jesenskim receptima. Kombinujte ih s bademima, datuljama i medom. Pomiješajte njihov sok s uljem, sirćetom i đumbirom, te napravite odličan umak za salatu. Dobar su izvor vitamina C i beta-karotena. Sezona im je od novembra do aprila.

Izvor: magazin.hr