Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Kvasac otopiti u malo mlakog mlijeka i ostaviti da nadođe, krompir obariti te izrendati na krupno rende, a luk sitno isjeckati.
2. U odgovarajućoj posudi pjenasto umutiti margarin, dodati brašno, nadošao kvasac, jedno jaje i dva žumanjka, te umijesiti glatko i elastično tijesto.
3. Na malo ulja propržiti luk, a zatim dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dolijevanje vode dok meso ne omekša a tečnost ne uvri. U dinstano meso dodati krompir, pavlaku i preostala umućena jaja, promiješati i začiniti po ukusu.
4. Pripremljeno tijesto podijeliti na dva dijela, pa svaku polovinu istanjiti oklagijom i oblikovati prema veličini tepsije za pečenje.
5. Tepsiju nauljiti, posuti brašnom, te dno prekriti polovinom tijesta. Na podlogu od tijesta nanijeti pripremljen fil i preklopiti drugom polovinom tijesta.
6. Pripremljenu pitu premazati ostatkom bjelanaca i staviti u zagrijanu rernu da se peče dok ne porumeni.
Izvor: Dobra hrana