Ukusni čoko desert bez pečenja
Jednostavan čoko desert bez pečenja koji ćete obožavati! Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je savršeno ukusna slastica Berina Kapa ...
Sastojci:
Za kore:
Za fil:
Priprema:
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi od bjelanaca umutiti čvrst snijeg, te postepeno dodavati šećer muteći sve vrijeme.
2. U pripremljen snijeg od bjelanaca dodati brašno i orahe, pa polako promiješati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni 25 minuta na 200 °C. Pečenu koru izvaditi iz kalupa, ostaviti da se ohladi te presjeći poprečno napola.
Fil:
1. Sjediniti puter i šećer u prahu, pa mutiti mikserom dok puter ne postane pjenast.
2. U umućenu masu dodavati jedan po jedan žumanjak, vanil-šećer, sjeckane urme i suho grožđe, pa sve dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Pripremljenim filom premazati donju koru, te je prekriti gornjom, a ostatkom fila premazati cijelu tortu.
2. Čokoladu otopiti s malo ulja, pa preliti preko torte, te dekorisati suhim grožđem i ostatkom fila.
Izvor: Dobra hrana