Mimina torta

by | 13 Septembra, 2013

Mimina-torta

Sastojci:
Za kore:

  • 8 bjelanaca
  • 250 g šećera
  • 200 g krupno sjeckanih oraha
  • 100 g brašna

Za fil:

  • 8 žumanjaka
  • 250 g šećera u prahu
  • 250 g putera
  • 1 vanil-šećer
  • 250 g urmi
  • 100 g suhog grožđa
  • 100 g čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema:
Kore:

1. U odgovarajućoj posudi od bjelanaca umutiti čvrst snijeg, te postepeno dodavati šećer muteći sve vrijeme.
2. U pripremljen snijeg od bjelanaca dodati brašno i orahe, pa polako promiješati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje, sipati pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni 25 minuta na 200 °C. Pečenu koru izvaditi iz kalupa, ostaviti da se ohladi te presjeći poprečno napola.

Fil:

1. Sjediniti puter i šećer u prahu, pa mutiti mikserom dok puter ne postane pjenast.
2. U umućenu masu dodavati jedan po jedan žumanjak, vanil-šećer, sjeckane urme i suho grožđe, pa sve dobro izmiješati.

Finalni postupak:

1. Pripremljenim filom premazati donju koru, te je prekriti gornjom, a ostatkom fila premazati cijelu tortu.
2. Čokoladu otopiti s malo ulja, pa preliti preko torte, te dekorisati suhim grožđem i ostatkom fila.

Izvor: Dobra hrana