Prženi oslić u sosu od krastavaca

by | 16 Septembra, 2013

Oslic-Kuglice-U-Sosu-Od-Krastavac

Sastojci:

  • 500 g fileta oslića
  • 2 parčeta hljeba
  • 1 dl mlijeka
  • 4 jajeta
  • 1 glavica luka
  • 1/2 veze peršuna
  • 100 g brašna
  • 3 dl ulja
  • 200 g prezli
  • začin C, biber

Za sos:

  • 300 g kiselih krastavaca
  • 125 g putera
  • 3 kašike brašna
  • 4 dl mlijeka
  • 1 dl kisele pavlake
  • začin C

Priprema:

1. Filete oslića samljeti u mašini za meso, luk i peršun sitno isjeckati, hljeb potopiti u mlijeko te ga iscijediti i izmrviti.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti mljeveni oslić, hljeb, 2 jajeta, luk i peršun, pa začiniti po ukusu.
3. Od pripremljene mase oblikovati kuglice. Svaku kuglicu uvaljati u brašno, potom u umućena jaja i na kraju u prezlu, te pržiti u dubokoj masnoći dok ne porumene. Pržene kuglice servirati u sosu od kiselih krastavaca.

Sos od krastavaca:

1. U dubljoj šerpi otopiti puter pa dodati brašno i pržiti 1-2 minuta, zatim sipati mlijeko i kuhati uz stalno miješanje dok se masa ne zgusne. U prohlađen sos umiješati kiselu pavlaku.
2. Kisele krastavce isjeći na štapiće, dodati ih sosu, dobro promiješati i začiniti po ukusu.

Izvor: Dobra hrana