Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka, te ih umutiti u čvrst snijeg, krompir oguliti i obariti u slanoj vodi, a prašku šunku sitno isjeckati.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti puter i žumanjke, zatim dodati sjeckanu šunku, prezlu, obaren krompir izrendan na krupno rende i snijeg od bjelanaca, pa polako promiješati i začiniti po ukusu.
3. Pravougaonu tepsiju nauljiti, posuti brašnom, te sipati pripremljenu masu i peći u zagrijanoj rerni dok ne porumeni.
4. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, isjeći ga na kocke i posuti rendanim feta sirom.
Izvor: Dobra hrana