Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Tikvice oguliti, izrendati na krupno rende, posoliti i ostaviti da se ocijede.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti švapski sir, jaja, 2 dl kisele pavlake, prašak za pecivo i tikvice, dobro izmiješati i začiniti po ukusu.
3. Dvije kore poprskati uljem, složiti ih jednu na drugu, premazati slojem pripremljenog fila i urolovati. Isti postupak ponoviti s ostatkom kora i fila, te ih rolovane poslagati u podmazanu tepsiju.
4. Posebno umutiti ostatak kisele pavlake sa slatkom pavlakom, pa premazati pripremljene savijače, prekriti ih listovima putera i staviti u zagrijanu rernu da se peku.
Izvor: Dobra hrana