Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Tikvice oguliti, uzdužno presjeći na pola i izdubiti sredinu.
2. Izdubljenu sredinu tikvica, crni i bijeli luk sitno isjeckati, a pirinač posebno obariti u slanoj vodi.
3. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk te dodati mljeveno meso i pelat paradajza, pa dinstati dok meso ne omekša a fil se ne zgusne. Zatim dodati obaren pirinač, pire od paradajza, bosiljak i začin C po ukusu i dobro izmiješati.
4. Pripremljenim filom napuniti tikvice.
5. Posebno otopiti puter u manjoj šerpi, te dodati brašno i kratko propržiti da porumeni a zatim sipati mlijeko i kuhati miješajući sve vrijeme. Zgusnut sos ostaviti da se prohladi, a potom umiješati jaje i začiniti muskatnim oraščićem i začinom C po ukusu.
6. Punjene tikvice poslagati u podmazanu tepsiju, preliti ih pripremljenim sosom i staviti da se peku. Pred kraj pečenja, tikvice posuti parmezanom i vratiti u rernu da se dopeku.
Izvor: Dobra hrana