Slane gomboce

by | 10 Oktobra, 2013

Slane-gomboce

Sastojci:

  • 1 kg bijelog krompira
  • 3 jajeta
  • 350 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 0,5 dl ulja
  • 2 dl pavlake
  • 200 g kačkavalja
  • 400 g mljevene junetine
  • začin C

Priprema:

1. Mljeveno meso pomiješati sa 1 jajetom i začiniti po ukusu, te oblikovati kuglice prečnika 2,5 cm. Kuglice ispržiti na malo vrelog ulja kako bi porumenele a potom ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
2. Krompir oguliti, isjeći na kocke i obariti u vodi. Zatim ga ispasirati i ostaviti da se ohladi.
3. U ohlađen pire dodati jaja i so, pa postepeno dodavati brašno i ručno mijesiti sve vrijeme dok tijesto ne počne da se odvaja od prstiju.
4. Od pripremljenog tijesta oblikovati knedle prečnika 5 cm. U svaku knedlu staviti po jednu mesnu kuglu i zataškati je tijestom.
5. Pripremljene knedle kuhati u ključaloj vodi. Kada isplivaju na površinu, kuhati ih još 5 minuta.
6. Gotove knedle ostaviti da se ohlade, zatim ih uvaljati u pavlaku a potom u rendani kačkavalj.

Izvor: Dobra hrana