Torta od oblandi

by | 10 Oktobra, 2013

Torta-od-oblandi

Sastojci:

  • 1 pakovanje oblandi
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 2 dl slatke pavlake
  • 3 žumanjka
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanil-šećera
  • 200 g putera
  • 150 g pečenih lješnjaka

Za dekoraciju:

  • 80 g čokolade za kuhanje
  • 2 kašike ulja
  • 1 šlag

Priprema:

1. Čokoladu izribati na krupno rende pa je sjediniti sa slatkom pavlakom i kuhati na umjerenoj temperaturi dok se čokolada ne otopi. Zatim dodati žumanjke, šećer i vanil-šećer, te zagrijati do tačke ključanja, skinuti s ringle i ostaviti da se ohladi.
2. Puter pjenasto umutiti i sjediniti s ohlađenim filom a potom dodati sitno sjeckane lješnjake i sve dobro izmiješati.
3. Oblande izrezati kako bi odgovarale veličini kalupa za tortu. Dno kalupa za tortu prekriti oblandom, pa nanijeti sloj pripremljenog fila. Isti postupak ponavljati dok se ne utroši sav pripremljen materijal, a završiti oblandom.
4. Tortu staviti u frižider da se stegne a potom je izvaditi iz kalupa. Čokoladu otopiti sa malo ulja i preliti preko torte. Posebno umutiti šlag i pomoću poslastičarskog džaka dekorisati tortu.

Izvor: Dobra hrana