Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Oprati pečurke i odvojiti drške, pa ih poprskati limunovim sokom da ne bi pocrnile. Praziluk i drške od pečuraka sitno isjeckati, tunjevinu procijediti od ulja, a pelat paradajza isjeći na kocke.
2. U teflonski tiganj sipati malo ulja, poslagati kape šampinjona i pržiti na vrelom ulju sa obje strane dok ne omekšaju, zatim ih izvaditi iz masnoće i ostaviti na toplom.
3. U masnoću od šampinjona staviti praziluk, pa kad omekša dodati pelat paradajza i sjeckane drške pečuraka, začiniti po ukusu i dinstati dok svi sastojci ne omekšaju. Pred kraj dinstanja umiješati tunjevinu i pršun. Pripremljenom masom puniti kape od pečuraka.
Izvor: Dobra hrana