Adnan Hajrulahović HAAD: Kćerka mi je promijenila pogled na dame

by | 24 Oktobra, 2013

Zvanicama 31. Nivea BH Fashion Week Sarajevo, u organizaciji Udruženja manekena i modnih kreatora BiH, biće predstavljena nova kolekcija odjeće etabliranog bh. modnog kreatora Adnana Hajrulahovića HAADA. Šta je vrsni modni umjetnik spremio za prvo veče 31. NIVEA BH FASHION WEEKA SARAJEVO, u okviru kojeg će se desiti i prezentacija njegove najnovije kolekcije odjeće, zainteresovalo je i nas…

haad (18)

Iz sezone u sezonu, moja moda je kao vino, zrelija, potpunijeg ukusa i mnogo čistija. Godine rada su iza mene, a sa tim godinama ode mladost a nju nadomjesti iskustvo. Kolekcija koju ću uskoro pokazati je logičan slijed i nastavak u mom stvaralaštvu. Jedan novi ciklus, starog Haad-a. Moji konzumenti i fanovi uvijek od mene očekuju novu dimenziju i novi korak a ova kolekcija je u suštini novi skok. Dugo sam već u mjestu pripremao ovaj skok i koncentrisao se na isti…

Pitanje inspiracije nameće se konstantno modnim dizajnerima, zaobišli bismo ga ovaj put da nismo saznali da ste nedavno drugi put postali otac. Na koji način je to na Vas uticalo, na posao kojim se bavite, na vaše životne ambicije, te prije svega na vašu viziju mode za 2013/2014 koju sa nestrpljenjem iščekuju modni sladokusci u našoj državi?

Ah da, inspiracija, opravdanje ljenjivcima da ne rade svaki dan. Od kad znam za sebe svjestan sam energije koju nosim. Ispoljavam je kroz modu, pisanje, život u svim njegovim segmentima. Ta energija je neiscrpna i nema dana kada ne poželim i ne radim na tome da je usmjerim u nešto. Uloga oca u životu me ustabilila, kanalisala tu energiju i dala smisao mnogim stvarima. Moj komentar na moje prvo dijete, na sina, bio je “konačno neko bitniji od mene samog”. To je tako. Prirodno. A sa kćerkom, koja već ima tri godine moj pogled na modu se promjenio u smislu dodatnog aspekta da jednog dana moja kći treba i može nositi sve to što ja danas stvaram. Promjenila je moj ionako predivan pogled na dame i dodala jos jednu dozu poštovanja ženi koju slavim u mom stvaralaštvu, a nova kolekcija je samo nastavak pjesme u slavu žene i njene snage i ljepote kroz unikatan pečat mene kao dizajnera i prizmu tradicije i vremena u kome živimo.

haad (7)

HAAD je etablirani modni brend u domenu bh. modnog dizajna. HAAD je dokaz da se istrajnošću, upornošću i prije svega talentom može ostvariti zavidna karijera. Koliko je ustvari teško zadržati epitet brenda vrhunskog kvaliteta i orginalnog dizajna iz godine u godinu?

Najteža stvar u svakom poslu je opstati i trajati. Vrijeme je jedini pravi mjerač kvaliteta i vrijednosti. U današnjem BH društvu je jako teško biti pekar a da ne pričam o teškoćama sa kojim se susreće jedan dizajner. Ali upravo ta kreativnost da se tržištu ponudi novi dizajn i novi standard rađa poslove koji njedre budućnost. Mnoge moje kolege nisu uspjele da se odupru vremenu i pronađu način da traju. Moja borba je svakodnevna i neiscrpna ali ja sam odlučio trajati. Teško jeste boriti se za dio neba u zemlji poput naše ali ukoliko čovjek zna šta radi i spreman je da se žrtvuje, da ostvari što želi, ide to svojim tokom. S manje ili više uspona i padova ali u tome, u toj neizvjesnosti i jeste draž istrajnosti.

haad (38)

Već godinam ste u svijetu bh. šoubiznisa ekvivalent za neprikosnoven stajling. Vaše skupocjene toalete nose skoro sva značajna imena bh. javnosti. Koliko vam znači to što upravo oni imaju samo riječi hvale za novitete koje pravite, i na kome najviše volite vidjeti odjevni predmet vašeg potpisa?

Svaka hvala nosi i pokudu, odavno sam svjestan toga. Sebično i bezobrazno od mene ali psi laju a karavane prolaze. Naravno da mi je veoma bitno da moju modu nose priznate dame u našem društvu ali mi je jako bitno da moju modu nose i svi drugi. Mislim da se i dalje najviše obradujem osobama koje sretnem u gradu ili BH gradovima u prolazu a nose odjeću koju sam dizajnirao. Dizajner je veliki onoliko koliko ga nose. Ja sam sretan i jako veliki dizajner. Dizajniram unikatne večernje haljine za dame, dnevnu odjeću u mom konceptu Clewear, sportsku odjeću HaadSport koju nose fudbaleri Sarajeva i Veleža te mnogi drugi sportisti, dizajniram radnu odjeću i mnoge druge odjevne predmete i detalje koji pripadaju modi a u svakodnevnoj su upotrebi. Veoma sam sretan što širina mog talenta nije samo u jednom segmentu nego se ostvaruje u čitavom spektru modnog djelovanja. Možda upravo zato i trajem.

Iza uspješnog muškarca uvijek stoji još uspješnija žena. Mnogi ne znaju da Adnanova ljepša polovina važi za jednu od najvrsnijih make-up artista u BiH. Da li je prednost ili mana to što se oboje bavite sličnim poslovima, koliko je vaša supruga vaš kritičar i da li kreirate odjeću za svoju suprugu?

haad (39)

Moram vam priznati da je moja supruga Edita jako uspješna žena. Odlična supruga koja drži do tradicionalnih vrijednosti porodice, odlična majka, uspješna poslovna žena u dva segmenta djelovanja. Make Up artistic iza koje stoje mnogi uspješni projekti i godine iskustva ali odnedavno Edita je za poslovnim kormilom Fashion&Style Factory firme koja nosi sve moje projekte. Naravno da nije sve kako jeste, ne bih se vjerovatno mogao davati u poslu u ovoj mjeri, a srodnost naših zanimanja nas povezuje. Edita je jako objektivan kritičar mog rada a i veliki fan. Žao mi je što nisam u prilici uvijk uraditi odjeću koju želi nositi ali to vam je tako. Kod majstora kuća najgora. Jednostavno od mnogih narudžbi ponekad mjesecima čeka na svoju haljinu ili neki drugi odjevni predmet.

Otkrijte nam planove nakon prezentacije na 31. NIVEA BH FASHION WEEKU SARAJEVO. Gdje će kolekcije poslije biti izložene, na koji način mogu klijenti stupiti u kontakt sa vama za rezervaciju modela, i koji su vaši planovi generalno za skorije vrijeme…?

Kolekcija nakon revije ide u moj showroom u BBI Centru. Tamo će biti izložena i dame je mogu probati i odabrati ono što im odgovara. Najednostavniji put je da sve zainteresirane dame dođu do showrooma Haad na V spratu BBI-a i tamo dobiju sve potrebne informacije. Naravno tu je i mail [email protected] ili info telefon 033/209-816 na kojem se mogu raspitati za sve pojedinosti. Moj rad i moje djelovanje je jako dostupno javnosti I mnogi to znaju I konzumiraju. A što se tiče prezentacije na samoj reviji neka ta postavka ipak ostane iznenađenje.