
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanca odvojiti od žumanjaka pa s 50 g šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa šamom od bjelanaca te dodati mljevene bademe, kakao i rendanu koru narandže i polako promiješati.
4. Okrugao pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC oko 25 min. dok ne porumeni.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti žumanjke i 1 dl slatke pavlake pa kuhati na pari uz neprestano miješanje.
2. Kada smjesa od žumanjaka počne da se zgušnjava, skloniti je s pare, dodati otopljenu bijelu čokoladu i izmiješati.
3. Preostalu slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. Potom dodati u ohlađenu smjesu od žumanjaka i miješati varjačom da se dobije ujednačena smjesa.
4. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri te dodati u fil i promiješati. Na kraju dodati sjeckane bademe i sve zajedno promiješati varjačom.
Finalni postupak:
Preko kore u kalupu sipati pripremljeni fil i ostaviti da se stegne. Zatim je izvaditi iz kalupa i dekorisati po želji crnom i bijelom čokoladom.
Izvor:lepotaizdravlje.rs/posaljirecept