Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
1. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati šećer i limunov sok, te neprestano mutiti dok se ne dobije čvrst šam.
2. Potom dodati brašno i polako promiješati varjačom.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru uviti u vlažnu krpu i ostaviti je da se ohladi.
Fil:
1. Sjediniti žumanjke sa šećerom i kuhati na pari uz neprestano mućenje dok se ne zgusne. Zatim ostaviti da se ohladi.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
3. Sjediniti ohlađenu smjesu od žumanjaka sa slatkom pavlakom i polako promiješati varjačom.
4. Kajsije očistiti od koštica i isjeći na kockice.
Finalni postupak:
1. Koru premazati sa 2/3 fila pa po njoj posuti sjeckane kajsije i urolati.
2. Potom rolat ponovo uviti u krpu i ostaviti u frižideru da se stegne. Na kraju ga premazati preostalim filom i dekorisati otopljenom čokoladom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept