Baklava s bundevom

by | 6 Novembra, 2013

baklava-sa-bundevom

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 2 dl pavlake
  • 1 dl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 150 g sjeckanih lješnjaka
  • 700 g očišćene bundeve
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2 vanil-šećera
  • 1 dl mlijeka

Za preljev:

  • 3 dl vode
  • 200 g šećera
  • 1 limun

Priprema:

1. Bundevu izrendati na krupno rende.
2. U dubljoj posudi sjediniti rendanu bundevu, sjeckane lješnjake, cimet i vanil-šećer pa promiješati.
3. Posebno umutiti jaja i šećer te dodati pavlaku, ulje i prašak za pecivo i promiješati.
4. Smjesu od jaja sjediniti sa smjesom od bundeve i promiješati varjačom da se dobije ujednačena smjesa.
5. Tepsiju veličine kore za pitu nauljiti pa u nju staviti dvije kore. Premazati sa malo fila i prekriti jednom korom. Postupak filovanja nastaviti dok se ne utroši materijal te završiti dvjema korama za pitu.
6. Filovanu pitu premazati sa malo mlijeka i staviti da se peče u zagrijanu rernu na 200ºC dok ne porumeni.
7. Dok se pita peče, pripremiti preljev. Sjediniti vodu i šećer i kuhati dok se ne dobije ređi sirup. Limun isjeći na kolutove i dodati u sirup.
8. Neohlađenu baklavu preliti toplim sirupom, a kolutove limuna rasporediti preko nje i sačekati da kore upiju tečnost.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept