
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za preljev:
Priprema:
1. Bundevu izrendati na krupno rende.
2. U dubljoj posudi sjediniti rendanu bundevu, sjeckane lješnjake, cimet i vanil-šećer pa promiješati.
3. Posebno umutiti jaja i šećer te dodati pavlaku, ulje i prašak za pecivo i promiješati.
4. Smjesu od jaja sjediniti sa smjesom od bundeve i promiješati varjačom da se dobije ujednačena smjesa.
5. Tepsiju veličine kore za pitu nauljiti pa u nju staviti dvije kore. Premazati sa malo fila i prekriti jednom korom. Postupak filovanja nastaviti dok se ne utroši materijal te završiti dvjema korama za pitu.
6. Filovanu pitu premazati sa malo mlijeka i staviti da se peče u zagrijanu rernu na 200ºC dok ne porumeni.
7. Dok se pita peče, pripremiti preljev. Sjediniti vodu i šećer i kuhati dok se ne dobije ređi sirup. Limun isjeći na kolutove i dodati u sirup.
8. Neohlađenu baklavu preliti toplim sirupom, a kolutove limuna rasporediti preko nje i sačekati da kore upiju tečnost.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept