Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Donosimo vam recept za odličan desert. U pitanju su čokoladne ledene kocke.
Sastojci:
Za koru:
Za sirup:
Za fil:
Za glazuru:
Priprema:
Kora:
1. Umutiti žumanjke sa 3 kašike šećera i puterom.
2. Posebno umutiti bjelanjke sa 2 kašike šećera.
3. Sjediniti šam od bjelanjaka sa smjesom od žumanjaka pa dodati brašno, prašak za pecivo, kakao i rendanu čokoladu te polako promiješati varjačom.
4. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
5. Posebno ušpinovati šećer i vodu da bi se dobio sirup za prelivanje kore. Mlaku koru preliti ohlađenim sirupom.
Fil:
1. U šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko sa gustinom pa dodati u ključalo mlijeko i kuhati dok se ne zgusne.
3. Puter pjenasto umutiti pa dodati u ohlađeni fil i umutiti mikserom. Na kraju dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati.
Finalni postupak:
1. Natopljenu koru ravnomjerno premazati filom.
2. Čokoladu ostavljenu za glazuru rastopiti sa malo ulja i preliti fil. Ostaviti kolač u frižideru da se stegne, a zatim ga isjeći na kocke.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept