Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za kore:
Za fil I:
Za fil II:
Priprema:
Kore:
1. Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg, a zatim postepeno dodavati 5 kašika šećera uz neprestano mućenje dok se ne dobije čvrst šam.
2. Potom dodati 50 g sjeckanih oraha, 125 g sjeckanih suhih smokava i 2 kašike brašna pa polako promiješati.
3. Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju smesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 160ºC oko 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dvije kore. Pečene kore preliti otopljenom čokoladom.
Fil I:
Žumanjke i šećer umutiti na pari i ostaviti da se ohlade. Potom u smjesu dodati omekšali puter i umutiti mikserom.
Fil II:
Umutiti šlag s mineralnom vodom, a zatim dodati istopljenu, prohlađenu bijelu čokoladu i umutiti mikserom.
Finalni postupak:
Tortu filovati na sljedeći način: kora, 1/2 fila I, 1/2 fila II, kora, ostatak fila I, ostatak fila II, kora.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept