Štrudla sa šljivama – da još malo uživamo u ljetu (RECEPT)
Štrudla sa šljivama ukusni je desert u kojem uživamo na prelazu iz ljeta u jesen! Donosimo vam recept... U šljivama još možemo uživati i - iskoris...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Na pari istopiti čokoladu i ostaviti je da se malo prohladi.
2. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg.
3. Pjenasto umutiti puter, šećer i vanil-šećer pa dodavati jedno po jedno žumanjke muteći mikserom. Potom dodati istopljenu čokoladu i kakao pa promiješati.
4. U dobijenu smjesu dodati brašno i prašak za pecivo, a zatim slatku pavlaku i mlijeko te umutiti. Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka i polako promiješati varjačom.
5. Pripremljenu smjesu sipati u kalup obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj rerni na 180 ˚C oko 30 min.
Fil:
1. Umutiti maskarpone sir, eurokrem, pečene mljevene lješnjake i mljevene napolitanke.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag te sjediniti sa pripremljenim filom i polako promiješati.
Finalni postupak:
1. Pečenu koru premazati pripremljenim filom i ostaviti u frižideru da se stegne.
2. Stegnutu tortu izvaditi iz kalupa. Čokoladu rastopiti sa puterom i preliti preko torte.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept