Teletina sa suvim šljivama

by | 22 Novembra, 2013

teletina1

Sastojci:

  • 800 g telećeg karea
  • 3 glavice crnog luka
  • 1 paštrnak
  • 2 mrkve
  • 1 kašika putera
  • 50 g suvih šljiva bez koštica
  • 1 dl neutralne pavlake
  • 300 g tjestenine
  • mješavina začina, ulje

Priprema:
1. Teleći kare isjeći na šnicle, istanjiti ga tučkom za meso i začiniti po ukusu.
2. Crni luk sitno isjeckati, paštrnak i mrkvu izrendati na krupno rende, a suhe šljive isjeći na trake.
3. Na mješavini ulja i putera propržiti teleće šnicle kako bi porumenele, a potom ih izvaditi i ostaviti na toplom.
4. Na masnoći od mesa propržiti crni luk, paštrnak i mrkvu. Dodati suhe šljive pa nastaviti s dinstanjem dolijevajući vodu po potrebi.
5. Kada povrće omekša, izmiksati ga u blenderu zajedno sa saftom od kuhanja. Zatim presuti u šerpu, dodati neutralnu pavlaku i začine po ukusu. Vratiti pržene šnicle i sve zajedno kratko prokuhati.
6. Tjesteninu obariti u slanoj vodi, a potom je procijediti od suvišne tečnosti i poslužiti kao prilog uz glavno jelo.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept