Džigerica u saftu

by | 24 Novembra, 2013

dzigerica u saftu

Sastojci:

  • 500 g pileće džigerice
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 2 čena bijelog luka
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 zrela paradajza
  • 500 g krompira
  • 1 kašika putera
  • 2 kašike sjeckanog peršuna
  • 1 dl mlijeka
  • ulje
  • mješavina začina

Priprema:

1. Crni luk i paradajz isjeći na kockice, a bijeli luk što sitnije isjeckati.
2. Na malo ulja propržiti crni i bijeli luk, a zatim dodati džigericu i dinstati je na umjerenoj temperaturi u sopstvenom soku bez dodavanja vode.
3. Kada je džigerica napola dinstana, dodati bijelo vino i sjeckani paradajz. Nastaviti sa dinstanjem dok suvišna tečnost ne uvri, a džigerica ne omekša. Gotovo jelo začiniti po ukusu.
4. Krompir oguliti i isjeći na kocke, a zatim ga obariti u slanoj vodi. Ocijediti od suvišne tečnosti, pa sjediniti sa puterom, mlijekom i začinima po ukusu. Izmiksati da bi se dobila fina kremasta smjesa.
5. Dinstanu džigericu poslužiti uz pire krompir te sve posuti sjeckanim parmezanom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept