Tortice od jagoda

by | 25 Novembra, 2013

tortice

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 g brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g putera
  • 1 kašika čokolade u prahu
  • 1/2 suhog kvasca
  • 1 jaje

Za fil:

  • 150 g jagoda + jagode za dekoraciju (zamrznute)
  • 250 g maskarpone sira
  • 100 g čokolade s jagodama
  • 10 g želatina u prahu
  • 80 g šećera u prahu

Priprema:

Tijesto:
Sjediniti brašno sa šećerom u prahu, čokoladom u prahu i suhim kvascem, a potom dodati omekšao puter i jaje. Sve sastojke ručno izmijesiti kako bi se dobilo glatko tijesto.

Fil:
1. Jagode izmiksati sa šećerom u prahu.
2. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
3. Izmiksane jagode sjediniti s maskarpone sirom, dodati želatin i rendanu čokoladu od jagode pa polako promiješati.

Finalni postupak:
1. Umješeno tijesto istanjiti oklagijom na debljinu od 0,5 cm.
2. Potom istanjenim tijestom obložiti modle za tart prečnika 10 cm. Peći u zagrijanoj rerni na 180 °C oko 15 min.
3. Pečeno tijesto ostaviti da se ohladi te ga napuniti pripremljenim filom i dekorisati jagodama.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept