
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Za dekoraciju:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg.
2. Posebno umutiti žumanjke sa šećerom.
3. Sjediniti smjesu od žumanjaka sa šamom od bjelanjaka pa dodati mješavinu brašna, kakaoa i praška za pecivo te polako promiješati.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smjesu. Peći u zagrijanoj rerni na 180 ˚C dok ne porumeni. Pečenu koru poprskati rumom.
Fil:
1. Kivi oguliti i izmiksati u blenderu.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti kašu od kivija i 75 g šećera te uz neprestano miješanje kuhati na pari dok ne proključa.
3. Potom dodati umućene žumanjke s gustinom pa ostaviti da proključa.
4. Želatin preliti sa 4 kašike hladne vode i sačekati da nabubri, a potom ga dodati u toplu kremu od kivija i promiješati.
5. Bjelanjke umutiti s preostalim šećerom u čvrsti šam, dodati u hladnu smjesu od kivija i promiješati.
6. Slatku pavlaku sa vanil-šećerom i šlag fiksom umutiti u čvrst šlag te dodati u fil od kivija i polako promiješati varjačom.
Finalni postupak:
Koru vratiti u kalup za tortu pa preko nje nanijeti pripremljeni fil i ostaviti u frižideru da se stegne. Zatim je izvaditi iz kalupa i premazati šlagom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept