Pice s kukuruznim brašnom

by | 28 Novembra, 2013

pica2

Sastojci:

Za tijesto:

  • 200 g kukuruznog brašna
  • 300 g bijelog pšeničnog brašna
  • 1/2 kocke svježeg kvasca
  • 1,5 dl mlijeka
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 dl ulja, so
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje

Za fil:

  • 200 g kečapa
  • 200 g suhog vrata
  • 200 g kačkavalja
  • 100 g mariniranih šampinjona
  • origano

Priprema:

Tijesto:
1. U dublju posudu sipati mlako mlijeko, kvasac dodati kašičicu pšeničnog brašna i šećer. Promiješati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U veću posudu sipati polovinu mješavine kukuruznog i pšeničnog brašna, dodati nadošao kvasac, ulje i malo soli po ukusu pa promiješati. Zatim postepeno dodavati preostalu mješavinu brašna i ručno mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto ostaviti na toplom da nadođe.

Fil:
1. Suhi vrat i marinirane šampinjone isjeći na kockice te pomiješati s kečapom.

Finalni postupak:
1. Nadošlo tijesto podijeliti na manje kuglice veličine kajsije. Potom kuglice tijesta ručno istanjiti kako bi se oblikovale manje pice.
2. Ivice oblikovanog tijesta premazati umućenim jajetom. U sredinu nanijeti malo pripremljenog fila i posuti rendanim kačkavaljem.
3. Gotove pice poslagati u pleh obložen papirom za pečenje i peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumene.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept