Punjene pečurke u slanini

by | 2 Decembra, 2013

pecurke

Sastojci:

  • 16 šampinjona srednje veličine
  • 200 g mljevene junetine
  • 50 g mesnate slanine
  • 30 g badema
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2 kašike kečapa
  • 16 listova slanine
  • 8 šeri paradajza
  • majčina dušica
  • mješavina začina, ulje

Priprema:

1. Drške šampinjona odvojiti od klobuka, a zatim ih isjeći na kocke. Klobuke propržiti na vrelom ulju.
2. Mesnatu slaninu i crni luk isjeći na kockice, a bademe sitno isjeckati.
3. Na malo ulja propržiti crni luk i slaninu a potom dodati mljeveno meso te i njega kratko propržiti. Nastaviti s dinstanjem uz dolijevanje vode po potrebi dok meso ne omekša.
4. Pred kraj dinstanja dodati sjeckane drške šampinjona, kečap, bademe, majčinu dušicu i začine po ukusu pa sve zajedno kratko propržiti.
5. Pripremljenom smjesom napuniti pržene pečurke a potom svaku obmotati listom slanine i probosti čačkalicom. Poslagati ih u tepsiju i staviti kratko u zagrijanu rernu da slanina porumeni.
6. Šeri paradaz isjeći napola pa na svaku čačkalicu nabosti po jedan komad.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept