Pravila za odgovarajuću njegu vaše mačke

by | 8 Decembra, 2013

Iako je osobama koje imaju mačku kao kućnog ljubimca sigurno poznato da se mačke čiste same, ipak trebate i vi voditi računa o njoj. Jedina razlika kada su u pitanju psi i mačke kao kućni ljubimci je u tome što mačku ne morate da vodite u šetnju i vani da obavi nuždu.

macka

Vaša dužnost je da svakodnevno četkate mačku četkom za kosu. Ukoliko joj je dlaka kraća četkajte je rjeđe, a ako je dlaka duža svakodnevno četkanje je poželjno. Četkanje je jako bitno kako se dlaka mačke ne bi zapetljala i kako se ne bi stvorili čvorovi koji bi uzrokovali bolno češljanje za mačku.

Dok se mačke ližu pojedu mnogo dlaka koje se skupljaju u želudcu i prave klupko koje na kraju uzrokuje mnogo poteškoća. Ne možete spriječiti mačku da se liže, ali zato možete dodati jednom mjesečno u macinu hranu kaščicu ulja kako biste joj olakšali tegobe.

Mačka bi trebala da ima svoju posudu sa pijeskom u koju može obavljati nuždu. Posuda uvijek mora da bude čista, jer na taj način ćete izbjeći neugodan miris u vašem stanu.

Jako je bitno da mačku koja živi u stanu sterilišete, jer za vrijeme parenja mačke imaju neugodan zadah, ali se često javljaju i komplikacije sa malim mišićima.

Ukoliko vam se desi da je vaša maca dobila buhe, najbolje da je zaprašite buhačem. Mačke se uglavnom ne kupaju, ali ako vi želite da okupate svoju macu perite ih običnim, blagim sapunom. Nakon kupanja je dobro osušite, pokrijte i smjestite na toplo mjesto.

Izvor: Ljepota.ba