Ruske ćufte

by | 10 Decembra, 2013

Clipboard022

Sastojci:

  • 500 g mješanog mljevenog mesa
  • 1 jaje
  • 3 kašike prezli
  • 50 g mesnate slanine
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 1 češnja bijelog luka
  • 1/2 kašičice mljevene paprike
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 4 dl pavlake za kuhanje
  • 1 kašičica senfa
  • ulje
  • mješavina začina
  • biber

Priprema:

1. Crni luk i slaninu isjeći na kockice, a bijeli luk ispasirati.
2. U odgovarajućoj posudi sjediniti mljeveno meso, jaje, crni i bijeli luk, slaninu, prezle, mljevenu papriku i začine po ukusu. Sve sastojke dobro izmiješati da bi se dobila ujednačena smjesa.
3. Nauljenim rukama oblikovati ćuftice. Pržiti ih na vrelom ulju sa svih strana da porumene, a potom izvaditi i ostaviti na toplom.
4. U masnoću od mesa dodati pavlaku za kuhanje, senf, začine po ukusu i kratko prohuvati.
5. Kisele krastavce isjeći na štapiće pa dodati u smjesu s pavlakom, na kraju dodati i ćuftice i sve zajedno kuhati na umjerenoj temperaturi 5 min.

Izvor: Dobra hrana