Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Šampinjone isjeći na listove, a praziluk na kolutove.
2. U tiganju na malo ulja propržiti mljevenu junetinu i začiniti po ukusu. Potom je izvaditi iz tiganja i ostaviti na toplom.
3. U tiganju propržiti praziluk da omekša, a zatim i njega izvaditi iz tiganja.
4. Na kraju u tiganju propržiti šampinjone dok suvišna tečnost ne uvri.
5. Posebno umutiti jaja, pavlaku, 1 dl mlijeka, 0,5 dl ulja i prašak za pecivo.
6. Četiri kore za pitu poprskati ih sa malo ulja i kisele vode pa naslagati jednu na drugu. U nauljenu tepsiju položiti 4 pripremljene kore. Premazati ih filom od mesa pa prekriti sa 4 kore prethodno poprskane uljem i kiselom vodom. Zatim rasporediti prženi praziluk i opet prekriti sa 4 poprskane kore. Na kraju rasporediti pržene pečurke i prekriti ih preostalim poprskanim korama.
7. Filovanu pitu isjeći na krupnije kocke i preliti je smjesom od jaja. Ostaviti je kratko da miruje da bi kore upile potrebnu tečnost. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept