Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U dubljoj posudi sjediniti kvasac, 1 dl mlakog mlijeka, šećer i kašičicu brašna pa izmiješati i ostaviti da nadođe.
2. U posudi za miješenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, ulje, sirće, 1 dl mlijeka, griz i malo soli po ukusu te promiješati. Postepeno dodavati preostalo brašno i mijesiti dok se ne dobije glatko tijesto. Umješeno tijesto ostaviti da nadođe.
3. Nadošlo tijesto podijeliti na dva dijela. Svaku polovinu istanjiti oklagijom i oblikovati krug prema prečniku tepsije.
4. Tepsiju nauljiti i u sredinu staviti keramičku šolju srednje veličine. Preko šolje nanijeti tijesto. Tijesto oko šolje pritisnuti rukom da se pripije uz tepsiju, a potom ga premazati kečapom, rasporediti po njemu polovinu praške šunke, kačkavalja, mariniranih šampinjona i mocarele te posuti origanom.
5. Zatim gornji dio tijesta koji prekriva šolju unakrsno zasjeći da bi se rascvjetao pa krajeve presaviti preko fila a šolju izvaditi. Presavijene krajeve tijesta premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Od preostalog materijala oblikovati još jednu picu. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C dok ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept