Čorba od leblebija

by | 24 Decembra, 2013

corba1

Sastojci:

  • 1 glavica crnog luka
  • 80 g celera
  • 2 mrkve
  • 200 g pilećeg bijelog mesa
  • 100 g leblebija
  • 1/2 limuna
  • mirođija
  • 2 kašike gustina
  • 1 dl pavlake
  • ulje
  • mješavina začina

Priprema:
1. Crni luk, celer i šargarepu isjeći na kockice.
2. Piletinu takođe isjeći na manje kockice.
3. Na malo ulja propržiti crni luk, a potom dodati piletinu te i nju kratko propržiti. Zatim dodati mrkvu i celer pa sve zajedno pržiti 5 min.
4. Nastaviti s dinstanjem dolijevajući vodu po potrebi dok povrće napola ne omekša. Tokom dinstanja skidati penu sa površine.
5. Potom dodati leblebije, sipati 1,5 l vode i kuhati da svi sastojci omekšaju.
6. Posebno razmutiti gustin sa malo vode pa dodati u čorbu pred kraj kuhanja. Začiniti po ukusu, dodati mirođiju i kuhati dok se ne zgusne.
7. U gotovu čorbu dodati sok od limuna i pavlaku te promiješati.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept