Torta s kremom od dunja

by | 7 Januara, 2014

krem-torta

Sastojci:

Za koru:

  • 2 jajeta
  • 150 g šećera
  • 0,5 dl ulja
  • 0,5 dl mlijeka
  • 150 g brašna
  • 4 kašike kakaoa
  • 1/2 praška za pecivo

Za fil:

  • 500 g kompota od dunja
  • 1 limun
  • 250 g maskarpone sira
  • 2,5 dl slatke pavlake
  • 10 g želatina

Za dekoraciju:

  • 100 g čokolade
  • 3 dl šlaga od slatke pavlake

Priprema:

Kora:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka i s 50 g šećera umutiti u čvrst šam.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom. Dodati mlijeko, ulje, brašno, kakao i prašak za pecivo te umutiti mikserom.
3. Sjediniti šam od bjelanjaka s filom od žumanjaka i polako promiješati varjačom. U okruglom kalupu za torte na 200 ˚C ispeći koru.

Fil:
1. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag. Dunje izmiksati u blenderu.
2. Sjediniti šlag od slatke pavlake s maskarpone sirom, kašom od dunja, rendanom korom i sokom od limuna. Dodati nabubreli želatin i polako promiješati varjačom.

Finalni postupak:
1. Pečenu koru vratiti u kalup za tortu. Sipati preko nje pripremljeni fil i ostaviti u frižideru da se stegne.
2. Potom tortu izvaditi iz kalupa i premazati šlagom od slatke pavlake. Odgore preliti otopljenom čokoladom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept