Marinirana losos-pastrmka

by | 8 Januara, 2014

Clipboard024

Sastojci:

  • 8 kotleta losos-pastrmke
  • 1 dl soja sosa
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 limun
  • 1 kašičica šećera
  • 3 češnja bijelog luka
  • prstohvat đumbira
  • 1 veza blitve
  • 600 g krompira
  • so
  • 1 glavica crnog luka
  • mješavina začina
  • biber

Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti soja sos, maslinovo ulje, 2 kašike soka od limuna, šećer, đumbir i začine po ukusu.
2. Kotlete losos-pastrmke potopiti u pripremljenu marinadu i ostaviti u frižideru najmanje 120 min.
3. Krompir obariti zajedno s ljuskom, a zatim ga ocijediti od suvišne tečnosti, oguliti i isjeći na kocke.
4. Blitvu očistiti pa kratko blanširati u slanoj vodi kako bi omekšala te je ocijediti od suvišne tečnosti i isjeći na kocke.
5. Crni luk očistiti i isjeći na rebarca.
6. U odgovarajućoj posudi sjediniti obareni krompir, blitvu, crni luk, preostali sok od limuna, malo maslinovog ulja i začine po ukusu. Polako promiješati varjačom.
7. Marinirane kotlete pastrmke ocijediti od suvišne tečnosti i ispeći na roštilju ili u tiganju. Poslužiti uz prilog od krompira i blitve.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept