
Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Priprema:
1. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka.
2. Posebno umutiti bjelanjke u čvrst snijeg a zatim postepeno dodavati 4 kašike šećera muteći da se dobije čvrst šam.
3. Odvojeno sjediniti žumanjke s preostalim šećerom pa kuhati na pari uz neprestano muhešanje dok se šećer ne otopi.
4. U ohlađenu smjesu od žumanjaka dodati omekšali puter i dobro umutiti.
5. Kada se smjesa potpuno ohladi dodati sjeckane lješnjake i rendanu čokoladu pa promiješati.
6. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag te dodati u smjesu sa žumanjcima.
7. Na kraju dodati šam od bjelanjaka i polako promiješati varjačom. Sipati u plastičnu posudu s poklopcem i ostaviti u zamrzivač da se stegne.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept