CGM: 7 ključnih razloga za kontinuirano praćenje nivoa šećera u krvi
Kontinuirani monitoring glukoze (šećera) u krvi (continuous glucose monitoring – CGM) danas se smatra jednim od važnijih alata na putu do optimal...
Ne postoji osoba koja najmanje jednom nije opekla jezik vrelom hranom ili napitkom.
Iskustvo pokazuje da se to uglavnom događa kada jedemo topli sir, krompir ili meso, jer ove namirnice dugo zadržavaju toplotu unutra.
Opekotina na jeziku ista je kao bilo gdje na tijelu, ali ne može da se tretira ledom ili na drugi uobičajeni način.
Međutim, zbog osjetljivosti, jezik može da trne čak tri dana, da boli, bude crven i otečen.
Da bi se to ublažilo, pošto se opečete, uzmite gutljaj hladne vode i držite dok se voda ne zagrije, pa ispljunute i uzmite hladnu, ponovljajte ovo nekoliko minuta.
Sve dok je opekotina na jeziku, izbjegavajte toplu hranu i napitke, jer može da se pogorša stanje.
Rashlađujte se jogurtom, pudingom, sladoledom.
Izvor: kolektiv.me