Gulaš od lignji

by | 20 Januara, 2014

gulas

Sastojci:

  • 600 g očišćenih lignji
  • 0,5 dl maslinovog ulja
  • 3 veće glavice crvenog luka
  • 3 češnja bijelog luka
  • 600 g krompira
  • 1 veza peršuna
  • 300 g pelata paradajza
  • mješavina začina
  • biber

Priprema:

1. Lignje isjeći na krupnije kocke a krake ostaviti u komadu.
2. Krompir oguliti i takođe isjeći na krupnije kocke.
3. Crveni luk očistiti i isjeći na kockice, a bijeli luk i peršun što sitnije isjeckati.
4. U odgovarajućoj šerpi na malo maslinovog ulja propržiti crveni luk da omekša. Zatim dodati lignje, bijeli luk i peršun pa sve zajedno propržiti 5 min.
5. Potom dodati izmiksani pelat paradajza, sipati 5 dl vode i kuhati na umjerenoj temperaturi 30 min.
6. Zatim dodati krompir, sipati malo mlake vode da ogrezne i začiniti po ukusu. Nastaviti s kuhanjem dok krompir ne omekša kako bi se dobila željena gustina.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept