Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za šam:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti puter sa šećerom.
2. Potom dodati žumanjke, mlijeko, brašno, prašak za pecivo i mljeveni mak te sve zajedno umutiti mikserom.
3. Zatim dodati rendanu koru limuna i ocijeđene višanje pa polako promiješati varjačom.
4. Tepsiju nauljiti i posuti brašnom te u nju sipati pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ˚C oko 35 min.
5. Pečenu koru premazati džemom od kajsija.
6. Posebno umutiti bjelanjke u čvrst snijeg. Postepeno uz neprestano mućenje dodavati 100 g šećera i sok od limuna.
7. Kada se šam zgusne, premazati ga preko džema od kajsija pa kolač vratiti u rernu da se peče dok šam ne porumeni.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept