Ćuftice u sosu od ananasa

by | 3 Februara, 2014

cuftice

Sastojci:

  • 500 g pilećeg bijelog mesa
  • 1 jaje
  • ulje
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike soja sosa
  • prstohvat đumbira
  • mješavina začina

Za sos:

  • 1 mala konzerva kompota od ananasa
  • 2 ravne kašike gustina
  • 0,5 dl soja sosa
  • prstohvat bijelog luka u prahu
  • 3 kašike balzamiko sirćeta
  • 600 g krompira
  • 50 g putera
  • 1 dl mlijeka

Priprema:

1. Pileće bijelo meso samljeti na mašini za mljevenje pa sjediniti s jajetom, brašnom, soja sosom i đumbirom. Dodati začine po ukusu i dobro izmiješati.
2. Od dobijene smjese nauljenim rukama oblikovati ćuftice. Pržiti ih na vrelom ulju sa svi strana kako bi porumenele, a potom ih izvaditi i ostaviti na toplom.
3. Ananas procijediti i isjeći na kockice, a sok od kompota sačuvati. Sjediniti sok od ananasa s gustinom pa dodati u masnoću od mesa i kratko prokuhati.
4. Potom u sos dodati bijeli luk u prahu, soja sos, balzamiko sirće i začine po ukusu. Kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Po potrebi doliti malo vode. Zatim vratiti ćuftice i dodati ananas pa sve zajedno kratko prokuhati.
5. Krompir obariti i ispasirati, a potom ga sjediniti s puterom, mlijekom i začinima po ukusu da bi se dobio pire. Pire poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept