Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za koru:
Za fil:
Priprema:
Kora:
1. Bjelanjak odvojiti od žumanjaka i umutiti u čvrst snijeg. Zatim dodati jednu kašiku šećera i mutiti dok se šećer ne otopi.
2. Posebno umutiti žumanjke s preostalim šećerom.
3. Sjediniti žumnjke sa šamom od bjelanjaka pa dodati brašno i kakao te polako promiješati varjačom.
4. Pravougaonu tepsiju obložiti papirom za pečenje i sipati u nju pripremljenu smjesu za koru. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Fil:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, šećer, brašno, mlijeko i vanil-šećer. Kuhati na pari uz neprestano miješanje dok se ne dobije gusti fil. Pred kraj kuhanja dodati izlomljenu čokoladu i nastaviti s miješanjem. Kada se čokolada otopi, skloniti s pare i ostaviti da se ohladi.
2. U ohlađeni fil dodati omekšao margarin i rendane banane pa umutiti mikserom.
Finalni postupak:
1. Koru premazati pripremljenim filom i poravnati. Odozgo premazati umućenim šlagom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept