Konzumiranje jogurta smanjuje rizik od dijabetesa

by | 9 Februara, 2014

Jedenje čaše jogurta dnevno može pomoći da zadržite dijabetes na odstojanju, navode istraživači.

jogurt

Redovno konzumiranje jogurta svaki dan smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za više od četvrtine, prema nalazima nove studije.

Slične zdravstvene beneficije dolaze iz drugih nemasnih fermentisanih proizvoda.

Naučnici sa Univerziteta u Cambridge-u su nastojali da otkriju da li navike u ishrani unaprijed određuju da li možemo uticati na rizik od dijabetesa.

U većini slučajeva, dijabetes tipa dva je povezan sa faktorima načina života, kao što su prekomjerna tjelesna težina, sjedelački način života ili nezdrava ishrana.

To se dešava kada tijelo postepeno gubi sposobnost da obradi nivo šećera u krvi, što dovodi do visokog nivoa koji može da ošteti organe tijela i godine lošeg zdravlja.

I prethodne studije su sugerisale da mliječni proizvodi mogu imati zaštitni efekat za rizik od dijabetesa.

Nalazi se pojavljuju u najnovijem izdanju časopisa Diabetologia, u izdanju Evropske asocijacije za dijabetes.

Izvor: cafe.ba

Foto: redorbit.com