Iz bakine kuhinje: Recept za brze fritule
Ljubitelji fritula ne čekaju zimu da se njima počaste, ali posljednjih godina nekako ih najviše vežemo upravo za praznični period.Postoji mnogo...
Sastojci:
Za korpice:
Za fil:
Priprema:
Korpice:
1. Sjediniti brašno i šećer u prahu.
2. Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg pa dodati pavlaku i dobro izmiješati. Zatim dodati mješavinu brašna i šećera u prahu i polako promiješati varjačom.
3. Vreo tiganj za palačinke premazati uljem, a potom sipati u njega 3 pune kašike pripremljene smjese. Pomoću kuhinjske četkice smjesu brzo razmazati ukrug da se dobije manja palačinka. Peći na umjerenoj temperaturi dok ne porumeni, a potom je okrenuti te ispeći i drugu stranu.
4. Toplu palačinku staviti u manju ovalnu činiju i odgore je pritisnuti kutlačom da se dobije udubljenje. Sačekati da se stegne kako bi se formirala korpica. Na isti način od pripremljene smjese ispeći još palačinki i oblikovati ih u korpice.
Fil:
1. U šerpu sipati 5 dl mlijeka pa dodati šećer i vanil-šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mlijeko s pudingom od maline te sipati u ključalo mlijeko i ostaviti da se zgusne.
3. U topao puding dodati polovinu izlomljene bijele čokolade i miješati dok se ne rastopi.
4. Kada se puding ohladi, dodati u njega pjenasto umućeni margarin i izmiksati. Potom dodati pasirane maline i promiješati.
Finalni postupak:
Fil sipati u poslastičarski džak i pomoću njega napuniti korpice. Odgore dekorisati rendanom bijelom čokoladom.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept