Koliko je šećera previše: Znakovi da unosite previše šećera
Ako ste stalno gladni, imate akne ili promjene raspoloženja, možda je vrijeme da smanjite unos šećera. Evo koji su znakovi da unosite previše šećer...
Redovna upotreba fermentiranih mliječnih proizvoda s niskim procentom masnoće, kao što su jogurt ili sir, može redukovati rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 25 posto – pokazali su rezultati istraživanja Univerziteta Kembridž.
Kada određene namirnice ostavimo da fermentiraju, dobre bakterije i gljivice obavljaju ‘predprobavu’. Tačnije, ti mirkobi jedu hranu prije nas, uništavaju šećere i skrob te olakšavaju absorpciju hranljivih materija.
Pojedine namirnice oslobađaju mliječnu kiselinu, prirodni konzervans koji u crevima stimuliše rast dobrih bakterija. Fermentirana hrana tako postaje prirodni probiotik.
Spasioci imuniteta
Uloga bakterija u zdravlju sve više privlači pažnju javnosti posljednjih godina. “Između 70 i 80 posto naših imunoloških ćelija nalazi se u crijevima”, kaže Alison Klark iz Britanskog saveza dijetetičara. “Fermentirana hrana stimuliše bakterije koje poboljšavaju imunitet. Dakle, nekome ko pati od kašlja i prehlade, oni mogu pomoći“, dodaje ona.
Zagovornici fermentirane hrane tvrde da su antibiotici i antibakterijski proizvodi za čišćenje snizili količinu dobrih bakterija u crijevima, na štetu zdravlja. Oni preporučuju fermentiranu hranu uključujući i masline, meso i sireve, za jačanje imuniteta, borbu protiv alergija pa čak i gubitak težine – jer podstiču probavu i pružaju osjećaj sitosti.
Studija objavljena 2011. godine otkrila je da bakterije mliječne kiseline mogu pomoći, između ostalog, imunološkom sistemu: štitite od dijareje, pomažu kod čira želuca, te smanjenju pojavu alergija. Povrće, posebno kiseli kupus i krastavci, su bogat izvor ovih bakterija. Sve popularniji je i kefir te kombuča (fermentirani čaj), koji takođe sadrže mliječnu kiselinu.
Izvor: magazin.hr