Rižoto sa špinatom i pečurkama

by | 21 Februara, 2014

rizoto2

Sastojci:

  • 200 g pirinča
  • 200 g špinata
  • 1 praziluk
  • 200 g šampinjona
  • 0,5 dl bijelog vina
  • 150 g krem sira
  • 2 češnja bijelog luka
  • 1 kašika putera, so
  • mješavina začina
  • ulje

Priprema:

1. Pirinač obariti u slanoj vodi, a potom ga ocijediti od suvišne tečnosti.
2. Praziluk isjeći na kockice, šampinjone na listove, a bijeli luk što sitnije isjeckati. Špinat očistiti i isjeći na trake.
3. Na malo ulja propržiti praziluk i bijeli luk. Zatim dodati šampinjone, sipati bijelo vino i dinstati na umjerenoj temperaturi dok pečurke ne omekšaju, a suvišna tečnost ne uvri. Pred kraj dinstanja dodati špinat i miješati dok ne omekša.
4. Potom dodati obareni pirinač, krem sir i začine po ukusu. Na kraju dodati puter te sve sastojke polako promiješati kako bi se dobila ujednačena smjesa.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept