Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti jogurt, pavlaku, jaja, prašak za pecivo i malo soli.
2. Tepsiju veličine kore za pitu nauljiti. Staviti jednu koru u tepsiju, poprskati je s malo ulja i mineralne vode pa prekriti drugom korom. Zatim preko kore razliti 1/4 pripremljene smjese za fil. Postupak filovanja ponoviti još tri puta. Završiti dvema korama za pitu.
3. Gornju koru filovane pite poprskati s malo ulja i preliti mlijekom. Pitu izbosti viljuškom i ostaviti je da miruje 30 min. kako bi kore upile potrebnu tečnost.
4. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC oko 40 min.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept