Optimalno vrijeme između obroka: Šta trebate znati
Optimalno vrijeme između obroka od 3-5 sati pomaže probavi i stabilizaciji šećera u krvi. Ključ je u zasitnim obrocima bogatim proteinima i vlaknim...
Poslastice za kojima prečesto posežemo osim zaraznog ukusa magnetski nas privlače zbog sastojaka koji podižu raspoloženje, stvarajući na taj način zavisnost o slatkom. Šećeri iz kupovnih poslastica uz niz pojačivača ukusa imaju, dugoročno konzumirani, loš uticaj na naše zdravlje. Možemo ih zamijeniti namirnicama koje sadrže prirodno zdrave šećere koji odlažu lažnu želju za slatkim.
1. Smokva
U periodu godine kada smokva nije dostupna svježa, lako je možete konzumirati u suhom obliku. Njen sadržaj čine brojni vitamini i minerali od kojih su najzastupljeniji magnezijum i vitamin C. Smokva čisti metabolizam čime se rješavamo masnih naslaga, a osim toga luči insulin koji utiče na nivo šećera u krvi.
2. Paradajz
Crveni i sočan paradajz trebalo bi da se nađe u svakodnevnoj upotrebi u kuhinji bilo u svježem ili pasiranom obliku. Paradajz sadrži visok nivo triptofana, aminokiseline koju tijelo pretvara u serotonin, osim toga jedan od zastupljenijih minerala u njenom sadržaju je hrom. Hrom umanjuje žudnju za hranom i uspješno reguliše nivo glukoze i holesterola u organizmu.
3. Jabuka
Najdostupnije voće čiji ukusi od kiselog do slatkog udovoljavaju različitim potrebama pojedinaca, odlična su zamjena za slatko. Jabuka obiluje vlaknima i zdravim ugljenim hidratima koji stvaraju osjećaj sitosti i udovoljavaju potrebi tijela za slatkim.
4. Cimet
Mirisni začin ne mora nužno biti samo sastojak u poslasticama s obzirom na to da sprečava nagle promjene nivoa glukoze u tiijelu odlažući potrebu za slatkim zalogajima. Cimet možete posuti po voćnoj salati, umiješati ga u limunadu i njime začiniti mesni odrezak, na ovaj način tijelo ćete opskrbiti zdravom zamjenom za slatkim.
5. Batat
Batat ili slatki krompir tek je od prije nekoliko godina priznat kao jedna od najpoželjnijih namirnica u kuhinji i to zbog mnoštva minerala, niskog glikemijskog indeksa i obilja dijetalnih vlakana. Upravo zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu batat u organizmu usporava absorpciju glukoze, produžavajući na taj način potrebu za slatkim. Batat možete pripremiti kao pire, čips i kao sastojak hladnih salata.
Izvor: zadovoljna.hr