Gaspačo – ukusna ljetna delicija
Hladna čorba koja se bazira na svježem, sezonskom povrću – poznata pod nazivom gaspačo – potiče iz Andaluzije. Ona je neizostavni dio španske i por...
Sastojci:
Priprema:
1. Pužiće od tjestenine obariti u slanoj vodi, a zatim ih ocijediti od suvišne tečnosti.
2. Kačkavalj izrendati na krupno rende.
3. Posebno u manjoj šerpi otopiti puter, a potom dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolijevati mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
4. U gotov sos dodati polovinu parmezana, kačkavalj, tjesteninu i začine po ukusu. Polako promiješati da se dobije ujednačena smjesa.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti pa u nju preručiti pripremljenu smjesu. Posuti mješavinom preostalog parmezana i prezlama. Peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC 35 min.
Izvor: lepotaizdravlje.rs/posaljirecept